SPOROČILO ZA JAVNOST 6


SPOROČILO ZA JAVNOST
Celje, 25. oktober 2018

Noč Modrijanov 2018: poklon Sloveniji in njenim ljudem

Tako lepa in raznolika kot je Slovenija, tako ‘lepi’ in raznoliki smo ljudje, ki tukaj živimo. To je bilo osrednje sporočilo Noči Modrijanov 2018, s podnaslovom Tu smo doma.
V celjski dvorani Zlatorog jo je v dveh zaporednih večerih, v identičnih ponovitvah, ustvarilo več kot sedemsto glasbenikov in plesalcev, k imenitnemu vzdušju pa je z vnetim sodelovanjem prispevalo okrog 12 tisoč obiskovalcev.
Modrijane je s prijateljskim obiskom pred prireditvijo počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Oder letošnje Noči je bil zagotovo presežnik v zgodovini prireditev v Sloveniji. Velik je bil skupno kar 900 kvadratnih metrov, sestavljenih iz devetih prizorišč na osmih nivojih. Scena na njem je bila zgrajena iz 110 kubičnih metrov lesa, ki jih je v Celje pripeljalo pet vlačilcev. Dogajanje na njem je spremljalo 250 luči, 60 mikrofonov, 180 kvadratnih metrov ekranov in 10 kamer. Ustvariti takšno kuliso prireditve v samo nekaj dneh, je pravi majhen gradbeni podvig.

Foto: PRESS Noč Modrijanov/Borut Sluga

Letošnji oder Noči Modrijanov je bil Slovenija v malem. Nastopajoči so prihajali iz hiš, ki so tipične za slovenske pokrajine (npr. primorska hiša iz kamna, štajerska krita s skodlami, prekmurska s slamo …), tudi slovensko morje je valovilo pod čolnom.
O tem, zakaj imajo radi Slovenijo in ljudi, ki tu živijo, so pripovedovali posamezniki in skupine iz vseh koncev Slovenije. Oder je tako med drugim gostil stoletnika Viktorja Mikliča iz Novega mesta, kraljico terana Tinkaro Gulič, pesnika Ferija Lainščka, 95-letenga patra z Brezij, 15 člansko družino iz Ljubljane, vse koroške babice iz bolnišnice Slovenj Gradec, ekstremnega kolesarja z Dolenjske, ribiča iz Izole in najmlajše Slovence – med njimi tudi Štajerca Hano in Tarika Abbas, katerih oče je Sudanec.

Vsako od pokrajin je na odru ves večer zastopal ‘domači’ ansambel, doma prav od tam: za Dolenjsko so peli in igrali Novi spomini, iz Prekmurja so bili Mladi Pomurci, s Koroške je prišel ansambel Naveza, Primorsko je zastopal Ansambel Akordi, Ansambel Jureta Zajca je bil z Notranjsko – kraške regije, z Gorenjske Ansambel Storžič, v Ljubljani je bil Ansambel Poljanšek, Ansambel Vikend pa je zastopal Štajersko. Poskočni muzikanti so bili vandrovci in so nastopali na vseh odrih, za vsako pokrajino pa so si nadeli tudi posebna oblačila.
Seveda so na odru ves večer bili tudi Modrijani.

Navada pa je že, da Noč Modrijanov soustvarijo res številni slovenski glasbeniki, vseh generacij in raznolikih zvrsti. Letos so se tako Modrijanom ob 28-ih narodno-zabavnih ansamblih med drugimi pridružili še Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Rok Ferengja, Nika Zorjan, Marjan Smode, Rok Kompare, Žan Serčič, Elda Viler, Manca Špik, Dejan Vunjak, Vinko Šimek, Alfi Nipič, Oto Pestner, Aleksander Jež, BQL, Vivere, 280 članski zbor Gimnazije Celje – Center, najboljši evrovizijski zbor Carmen manet, harmonikarski orkester Roka Švaba …

Tudi glasba je ves večer slavila raznolikost in lepoto Slovenije in njenih prebivalcev. Pesmi so bile izbrane tako, da so prihajale vsaka iz svoje pokrajine, od tam, kjer so se rodile in kjer jih pojo. Tako je z Dolenjske med drugim zazvenela Deželica sonca in grozdja, Prekmurje je najavila Vsi so venci vejli, s Koroške so zapeli Kam le čas beži, Bella signorina je pripeljala Noč na morju in Primorsko, Notranjci in Kraševci so se prepoznali v Postojnski jami, z gorenjske hiške so prepevali Prelepa Gorenjska in Otoček sredi jezera, za Ljubljano so zapeli in zaigrali Ljubljančanke in Spomini stare Ljubljane, Štajerci so bili seveda V štajerski kleti. Proti koncu pa Slovenija je domovina moja, Golica, Slovenija, od kod lepote tvoje …
Modrijani so za vsako pokrajino izbrali še nekaj svojih pesmi.

Za izvedbo Noči Modrijanov je skrbelo petnajst produkcijskih ekip (okrog 130 ljudi), s tehničnim producentom Smiljanom Greifom in glasbenim producentom Martinom Juhartom. Avtorji prireditve so Modrijani, ki so poskrbeli tudi za scenarij.
Megalomansko sceno je zasnoval Miha Prosen iz Kamnika, sicer oblikovalec notranjega interjerja in hiš, pri etnoloških posebnostih je svetoval dr. Blaž Podpečan, sceno pa je nato tehnično izrisal arhitekt Andrej Šifer.
Sceno so nato v svojih delavnicah izdelale izjemne ekipe Marka Setnikarja, Mareta Hudovernika, Romana Planka in Dimitrija Petka.
»In kot Modrijani radi večkrat rečemo, smo zagotovo znova imeli poseben božji blagoslov,« je po prireditvi zadovoljen dejal pevec Modrijanov, Blaž Švab. »Imeli smo tudi številne srčne prijatelje, brez katerih Noči nikakor ne bi mogli speljati. Ti so člani naših družin, sosedje, sorodniki, znanci, ki so kot prostovoljci pomagali pri celotni izvedbi tega res velikega projekta.«

Prireditev so posneli za televizijsko predvajanje, ki bo v januarju 2019 na RTV Slovenija. Režiser posnetka za televizijo je Marjan Kučej.

Modrijani o moči Noči Modrijanov

Blaž Švab: Noč Modrijanov ima moč, res ima moč. Zame, da spoznavam, kje so meje moje zmogljivosti, za druge, da jih spomni, na kaj smo lahko ponosni kot Slovenke in Slovenci. Menim, da smo velik narod, ki lahko piše velike zgodbe. Najbolj sem ponosen na to, ko se ljudje na Noči Modrijanov počutijo kot Slovenci, napisano z velikimi črkami. Ko nekdo po Noči Modrijanov reče, da je ponosen, da je Slovenec, takrat sem tudi jaz najbolj vesel.
Peter Oset: Kako sem vsako leto ganjen, ko vidim te ljudi v dvorani, ki Noč spremljajo, ki jo tako želijo doživeti, videti in na njej sodelovati. Želijo si tega občutka, tistih treh ur, ko vidijo in občutijo to slogo med ljudi: med občinstvom v dvorani, ki se objame in zaziblje ob melodiji, skupaj zapoje, med nastopajoči, ki pokažejo, kako se je možno povezati, ne glede na žanr, ne glede na spol, ne glede na to, od kod izhajamo … Vse povezave so na Noči mogoče, tako da je to res takšna moč, ki je ni povsod. Moč povezovanja, moč dobrih odnosov, to je moč, ki jo ima Noč Modrijanov.
Franjo Oset: Noč Modrijanov mi osebno prinaša veliko zadovoljstvo, prinaša pa mi tudi red, ogromno dela in res težko obdobje, ki je pred samim koncertom. Enako pa je po moje pri ljudeh. Ljudje doživljajo Noč Modrijanov, se mi zdi, kot res nekaj posebnega. Tisto kar je za nas nagrada, je nagrada tudi za njih. Mislim, da bi veliko manjkalo, če Noči Modrijanov na slovenskih tleh ne bi bilo več.
Rok Švab: Zame osebno je to, da nas Noč združi, največja radost. Po srcu sem veseljak in najbolj uživam, če se z mano veselijo tudi drugi. Zato je zame praznik, ko ljudje z nami sodelujejo, pojejo in se imajo dobro, kot je to bilo nocoj. To je zame največja sreča.

NOČ MODRIJANOV 2018 – Tu smo doma – SO SOUSTVARILI:

GLASBENE SKUPINE in sestavi:
Modrijani – Novi spomini – Mladi Pomurci – Naveza – Ansambel Akordi – Ansambel Jureta Zajca – Ansambel Storžič – Ansambel Poljanšek – Ansambel Vikend – Ansambel Dar – Mladi Dolenjci – Prifarski muzikanti – BQL – Štirje kovači – Poskočni muzikanti – Primorski fantje – Kvintet do jutra – Vražji muzikanti – Škorpijoni – Ansambel Kerlci – Ansambel Petka – Mladi korenjaki – Špadni fantje – Ansambel Karošec – Vivere – Čuki – Fantje s Praprotna – Ansambel Bitenc – Murni – Navihanke – Fantje z vseh vetrov – Mladi Gamsi.
Zbor Gimnazije Celje – Center (280 pevcev) – Carmen manet (ženski komorni pevski zbor Gimnazije Kranj) – Harmonikarji Roka Švaba (orkester).

GLASBENIKI POSAMEZNIKI:
Jan Plestenjak – Zdenko Cotič – Coto – Nina Pušlar – Jože Vidic – Tomaž Zorko – Rok Ferengja – Andi Sobočan – Nika Zorjan – Mišo Kontrec – Boštjan Konečnik – Marjan Smode – Rok Kompare – Challe Salle – Isaac Palma – Guido Merlot – Korado – Elda Viler – Eva Sluga – Gal Lenassi – Kevin Kolenc – Barbara Jehart – Manca Špik – Janez Triler – Klemen Torkar – Dejan Vunjak – Vinko Šimek – Alfi Nipič – Oto Pestner – Aleksander Jež – Jernej in David Polanc – Lara Voler – Slavko Podboj – Ajda Pušaver – Žan Serčič – Maja Berce.

PLESALCI:
Folklorna skupina Iskraemeco – Plesno mesto Tower Pancers – Bice iz Mežice – Patricija Crnkovič.

DRUGI:
DJ Timi – Lado Bizovičar – Andrej Hofer – družina Lazar – Maksim in Irena Drobnič – akrobata Filip in Blaž.
O Sloveniji so z nami razmišljali: Slovenija: Viktor Miklič (star 101 leto, iz Novega mesta). Dolenjska: ekstremni kolesar Boris Praznik in žena Simona. Prekmurje: pesnik Feri Lainšček. Koroška: babice iz porodnišnice v Slovenj Gradcu. Primorska: Aleksander Kerin, zaljubljen v morje in stare barke, Izola. Notranjska, Kras: kraljica terana, Tinkara Gulič. Gorenjska: 95- letni frančiškan, pater Polikarp Brolih, in rektor brezjanskega romarskega središča dr. Robert Bahčič. Ljubljana: družina Podlesnik iz Ljubljane, mama Angelca, oče Sandi in njunih 13 otrok. Štajerska: na Štajerskem rojena, mami Štajerki in očetu Sudancu, Hana in Tarik Abbas. Slovenija: Zarja in Lucas Prosen iz Tunjic pri Kamniku.

SPOROČILO ZA JAVNOST 5

SPOROČILO ZA JAVNOST
Celje, 22. oktober 2018

Ta četrtek in petek Noč Modrijanov 2018
Scenarij je dolg skoraj 5 metrov

Nekaj več kot sedemsto glasbenikov in plesalcev bo ta četrtek in petek, 25. in 26. oktobra, v celjski dvorani Zlatorog udejanjilo scenarij Noči Modrijanov 2018, ki je natiskan dolg natanko 4 metre in 80 centimetrov. Letošnja Noč s podnaslovom Tu smo doma bo govorila o Slovenkah in Slovencih in o Sloveniji.

»Modrijani smo se pripravljali zadnji dve leti. Obljubljamo, da bomo tudi tokrat na odru pokazali vse kar znamo, prepričani pa smo še, da vas bodo naši gostje navdušili,« je povedal pevec Modrijanov, Blaž Švab. Obenem Modrijani sporočajo, da so te dni zelo zadovoljni, saj je njihova priredba pesmi Rock me minuli konec tedna dosegla 6 milijonov ogledov. Rock me so premierno predstavili prav na Noči Modrijanov pred dvema letoma.

Kot je že nekaj časa znano, sta oba večera Noči Modrijanov razprodana. Prireditev si bo skupaj ogledalo okrog 12 tisoč obiskovalcev.

Noč Modrijanov bo v Celje pripeljala več tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije. Na vpadnicah v knežje mesto je v četrtek in petek popoldne pričakovati gostejši promet, občasno krajše zastoje. Organizator poziva obiskovalce, da se na pot odpravijo pravočasno ter da upoštevajo navodila redarjev in policistov.

SPOROČILO ZA JAVNOST 4

SPOROČILO ZA JAVNOST
Celje, sobota, 2. 6. 2018

Vstopnice za Noč Modrijanov 2018 razprodane;
v tem mesecu bodo na voljo le še posebne vstopnice preko Petrol kluba

Vstopnice za oba večera Noči Modrijanov 2018, ki bo oktobra v Celju, so razprodane. Prodaja se je začela včeraj (v petek) ob 9. uri. Vstopnice za petkovo prireditev so pošle že po štirih minutah, za četrtkovo prireditev pa danes.

Pa še vesela novica: nekateri imajo še možnost, da bodo prišli do vstopnice. Nekaj vstopnic je namreč odkupi tudi Petrol in te bodo skupaj z organiziranim avtobusnim prevozom in drugimi ugodnostmi na voljo v juniju preko Petrol kluba.

Modrijani so izjemno veseli, da bodo v Celju skupaj s prijatelji znova lahko pripravili praznik domače glase. »Po hitri prodaji vstopnic, s čimer so nam naši prijatelji po Sloveniji spet izkazali izjemno zaupanje, pa je v nas še narasla odgovornost, da res znova pripravimo nepozabna večera,« je povedal pevec Modrijanov Blaž Švab.

SPOROČILO ZA JAVNOST 3

SPOROČILO ZA JAVNOST
Celje, sreda, 30. 5. 2018

Noč Modrijanov 2018: Po vstopnice na Petrol: Ta petek ob 9-ih.

Leto 2018 znova prinaša Noč Modrijanov, prireditev v dveh zaporednih večerih, v četrtek in petek, 25. in 26. oktobra, v celjski dvorani Zlatorog. Letos bo vstopnice mogoče kupiti od 1. junija (od 9. ure) na Petrolu. Cena posamezne vstopnice je ista kot predlani, 29 evrov (velja za sedišča ali stojišča). Ena oseba bo lahko kupila naenkrat največ 8 vstopnic. Posebna prodaja vstopnic z različnimi ugodnostmi (npr. organiziran avtobusni prevoz iz celotne Slovenije) bo potekala tudi preko Petrol kluba Slovenija.

Noč Modrijanov bo tokrat potekala s podnaslovom Tu smo doma,
Modrijanom (Rok Švab, Blaž Švab, Franjo Oset, Peter Oset) se bodo
na odru Noči pridružili mnogi slovenski glasbeniki in plesalci.

Posebna energija Noči Modrijanov je na dosedanjih prireditvah v Celju vsako leto združila 12 tisoč obiskovalcev, Modrijani pričakujejo, da bo tako tudi letos, ko organizirajo že 16-o Noč zapored. Priprave z vajami za Noč že intenzivno potekajo.

SPOROČILO ZA JAVNOST 2

Noč Modrijanov: praznik bo konec oktobra

Modrijani Noč Modrijanov imenujejo kar »naš praznik«.
»Zame je največja sreča, ko doživim, kako se ljudje veselijo Noči Modrijanov, kako so na prireditvi pripravljeni sodelovati z nami, kako pojejo in se imajo dobro. Zato je Noč Modrijanov zame, za nas vse štiri, praznik.« Tako je povedal harmonikar Rok Švab.
Letos se bo praznovalo v četrtek in petek, 25. in 26. oktobra. Oba večera bo znova gostila štajerska dvorana Zlatorog v Celju.
Tu smo doma je letošnji tematski podnaslov Noči Modrijanov. »Doma smo v domovini, v kraju, pa tudi v srcih drugih ljudi,« razlaga pevec Blaž Švab. Tudi letos bodo k sooblikovanju praznika povabili nekatere glasbene prijatelje z različnih zvrsti slovenske glasbe, plesalce in druge ustvarjalce. »Vaje so se že začele in mi se že veselimo, saj bo noč znova edinstvena,« pove Modrijani Franjo Oset. »Tudi letos bomo dali obiskovalcem najboljše pesmi in glasbo, ki jo trenutno nosimo v sebi,« ga dopolni Peter Oset.
Vstopnice bodo na voljo v prvih dneh poletja.

Celje, 26. januar 2018

SPOROČILO ZA JAVNOST 1

Modrijani končujejo izredno lepo leto 2017 z igranjem na silvestrovanju v Zagorju ob Savi.
V leto 2018 bodo stopili polni pričakovanj, tudi zaradi priprav na Noč Modrijanov 2018. Kmalu bodo razkrili točen termin in lokacijo naslednje Noči Modrijanov.
Ker pa je za lepe spomine vedno pravi čas, so se na Televizij Slovenija odločili, da bodo v prvem mesecu novega leta ponovili zadnji dve Noči Modrijanov.I. del Noči Modrijanov 2014,
s podnaslovom “Lepo je biti skupaj”, bodo predvajali
v petek, 5. januarja, ob 20-ih, na SLO1,
II. del Noči Modrijanov 2014,
pa v petek, 12. januarja, ob 20-ih, na SLO1.
I. del Noči Modrijanov 2016,
s podnaslovom “Povedali vam bomo zgodbo”,
bodo predvajali v petek, 19. januarja, ob 20-ih, na SLO1,
II. del Noči Modrijanov 2016,
pa v petek, 26. januarja, ob 20-ih, na SLO1.

Modrijani prav vsem, še posebno pa vam, spoštovani novinarji in uredniki,
želijo najlepše praznike in
se že veselijo srečanja z vami na Noči Modrijanov 2018.

Hvala za vaše objave v tem letu in se priporočamo.

Modrijani in ekipa Press Noč Modrijanov

Celje, 27. december 2017

KONTAKTIRAJTE NAS

Za več informacij smo vam na voljo.
press@nmedia.si
www.nocmodrijanov.eu
Valerija – 041 768 082
Nejc – 031 252 942